Vårt första villaprojekt där problemet med en norrsluttning lösts genom att koppla ihop två byggnadskroppar och ge den norra delen möjlighet till direkt solljus via högt sittande fönster. Byggnadsanläggningen har senare även kompletterats med en gäststuga vid strandkanten.
 
Villan ligger i en nordostsluttning med utblick mot Svinningeviken och Trälhavet. Villan består av en huvudkropp innehållande vardagsrum med dubbel takhöjd. Från denna sträcker sig åt vardera sida två långsträckta, lätt vinklade smala flyglar som ger sjöutsikt åt samtliga rum. Till anläggningen hör även en gäststuga med brygga, poolhus samt ett stort garage.
 
Ursprungligen ett enplanshus med källare uppfört på 1950-talet. Beställaren behövde fler sovrum samt ett allrum, vilket vi löste genom att bygga på en ny våning. Taket över allrummet har lyfts för att skapa rymd och ljus. I direkt anslutning till detta har en stor takterrass byggts i sydläge.

Ett mycket nergånget 1940-talshus som genomgått en omfattande ombyggnad där inte mycket mer än den ursprungliga stommen återstår. Planlösningen har blivit öppnare och fasadernas fönstersättning tydliggör rummens funktion. Ett sovrum med ovanpåliggande altan har byggts till i entréplanet och klätts med aluzink.
 
Villa Björknäs är en enfamiljsvilla, ihoplänkad med ett äldre fritidshus. Byggnaden är placerad i en norrslutning och uppförd i träregelstomme. Fasaderna består av panel struken med svart slamfärg och taket är klätt med aluzinkplåt.
 
Tillbyggnaden som innhehåller kök och ett sovrum har underordnat sig huvudbyggnadens enkla formspråk. Den har fått samma takfotslinje och samma fasadmaterial, men en generös och något mer modern fönstersättning.

Tillbyggnad innehållande groventré, tvättstuga och relaxavdelning i markplan samt två sovrum samt badrum en halv trappa upp. Tillbyggnaden har givits en i förhållande till huvudbyggnaden helt avvikande form. Detta är dels ett sätt att tydligt särskilja de olika byggnadskropparna på ett spännande sätt och dels ett sätt att hantera gällande detaljplan.
 
Sommarhus på en liten klippö i Åbo skärgård. Här var konststycket lyckas gruppera allrum, bastu och uteplats runt en och samma murstock.
 

En tillbyggnad innehållande matplats har gett ett modernt och ljust kök. Kontakten till trädgården har förstärkts genom en generös fönstersättning samt direktanslutning till ett trädäck. I tillbyggnadens källarplan inryms en ny tvättstuga med groventré. Även entrén har fått en mindre tillbyggnad innehållande större hall samt toalett.

 

 
 
 
>
  M2 Mikael Mattsson Arkitekter AB | Box 10 | 18521 Vaxholm | Telefon: 0708–92 29 27 | E-post: info@m2arkitekter.se